Fodrász szolgáltatások

 

A szolgáltatások valóban széles skáláját kínálják a fodrászatok. Nem újdonság, a hajvágástól kezdve a festésen át egészen a hajformázásig minden megtalálható a repertoárban. Gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek és időseknek, külön nőknek, férfiaknak, és még nembináris embereknek, sőt! néha még engem is megszán egy ollókezű Edvárd.

A nők számára különféle hajformázási lehetőségek állnak rendelkezésre. A fodrászok képesek elkészíteni a legújabb divat szerinti frizurákat, de akár az örök klasszikusokat is.

A férfiak számára is különféle hajvágási és formázási lehetőségek állnak rendelkezésre. Mint például a hajvágás. Aztán ott van a férfi hajvágás, és a naprakészebb, igényes fiúknak a tizedmilliméteres heti hajszobrászat. Akár teljes hajfestést szeretnénk, vagy csak néhány tincset szeretnénk megváltoztatni, a fodrászok természetesen képesek elkészíteni azt nekünk.

Összességében elmondható, hogy a fodrász szolgáltatások között mindenki megtalálja azt, amire vágyik. Legyen az egy új frizura, vagy csak egy egyszerű hajvágás. Érdemes kipróbálni a különféle lehetőségeket, simán meglephetjük így a párunkat, szüleinket, a munkatársakat, random csodálókat az utcán...és a házi kedvencet, amikor hazaérünk... : )

De tudod te, hogy mi a jó fodrász szolgáltatás? AZ, amikor a fodrász figyel az ügyfél igényeire és elképzeléseire?

A JÓ fodrásznak képesnek kell lennie arra, hogy megvalósítsa az ügyfél által kért frizurát és hajformázást. Fontos továbbá a jó kommunikáció és a türelem is. Egy jó FODRÁSZnál a szolgáltatás során az ügyfél elégedetten távozik. No de miért szoktak elégedetlenkedni leginkább az ügyfelek a fodrász szolgáltatás során? Leggyakrabban azért, mert nem kapják meg azt az eredményt, amit szerettek volna, tiszta sor.

Emellett a tisztelet hiánya is okozhat problémát. Ha a fodrász vagy a menedzser udvariatlan, az ronthatja az ügyfél benyomását a szalonról. Az ügyfelek panaszkodhatnak arra is, ha a fodrász vagy a menedzser például evés közben dolgozik (bár én még ilyet nem láttam), telefonál, vagy rosszkedvű.

Tegye fel a kezét, aki tudja, mégis mi más szokott még az ügyfeleknek problémát okozni a hajvágás, vagy kezelés során?  Nos, a kommunikáció hiánya vagy nehézsége a fodrász és az ügyfél között. Én például azt szoktam mondani, hogy nézzek ki jól, és ezzel máris megoldhatatlan feladat elé állítom a szerencsétlen fodrászt. Pedig ha az ügyfél nem tudja pontosan elmondani, hogy milyen frizurát szeretne, vagy ha a fodrász nem érti meg az ügyfele kérését, az eredmény nem lesz kielégítő. Emellett az is problémát okozhat, ha az ügyfél nem érzi magát kényelmesen a szalonban vagy ha a szolgáltatás minősége nem felel meg az elvárásoknak.

Mi történik ilyenkor általában? Ha az ügyfél elégedetlen a szolgáltatással, általában panaszt tesz a szalon menedzserének vagy tulajdonosának. A jó szalonok ilyenkor megpróbálják kijavítani a hibát és kárpótolni az ügyfelet. Például újra megcsinálhatják a hajat vagy adhatnak kedvezményt a következő alkalomra. Fontos azonban, hogy az ügyfél udvariasan és tisztelettudóan közölje a panaszát.

De vajon mindig igazuk van az ügyfeleknek, ha reklamálnak? Nem feltétlenül. Néha az ügyfél elvárásai irreálisak vagy nem felelnek meg a valóságnak. Ilyenkor fontos a jó kommunikáció és a türelem. A fodrásznak meg kell próbálnia elmagyarázni az ügyfélnek, hogy miért nem tudja teljesíteni az elvárásait és milyen más lehetőségek állnak rendelkezésre.

Ezek szerint a szolgáltatás mellé még pszichológus másoddiploma is szükséges? Állítólag nem feltétlenül, azonban fontos a jó kommunikációs készség és az empátia a szolgáltatás során. A fodrásznak képesnek kell lennie arra, hogy megértse az ügyfél igényeit és érzéseit és ennek megfelelően cselekedjen.

Hogyan emelik a szolgáltatás színvonalát? Többféleképpen is lehet, például a fodrászok képzése és továbbképzése segíthet abban, hogy naprakészek legyenek a legújabb trendekkel és technikákkal kapcsolatban. Emellett fontos a jó minőségű termékek használata és a szalon tisztaságának és kényelmének biztosítása. A személyre szabott szolgáltatás és az ügyfélközpontúság is hozzájárulhat a szolgáltatás színvonalának emeléséhez. Próbáltam megnézni, van-e statisztika, felmérés arról, hogy a fodrász szolgáltatás mekkora része kiváló az ügyfelek szerint, de nem találtam pontos adatot erről.

Azonban brit tudósok állítják, van egy alacsony pozitív összefüggés a szolgáltatás minősége, és az ügyfél-elégedettség között a szépségszalonokban. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás minőségének javítása (mekkora csoda!) növelheti az ügyfél-elégedettséget. Gyorsan rákerestem, hogy hogyan mérhető az ügyfél-elégedettség. Az egyik leggyakoribb módszer az ügyfél-elégedettségi kérdőív kitöltése. Ebben az ügyfelek értékelhetik a szolgáltatás minőségét, a személyzet hozzáállását és a szalon környezetét. Emellett az online értékelések és vélemények is hasznosak lehetnek az ügyfél-elégedettség mérésében. A szalonok figyelemmel kísérhetik az online platformokon megjelenő értékeléseket és véleményeket és ezek alapján javíthatják a szolgáltatásukat.

De vajon sok szolgáltatás él ezzel az online értékelés alapú javítási lehetőséggel? Erről sincsen sok infó, azonban az online értékelések nagyon fontosak a fogyasztók számára, és sokan olvasnak értékeléseket, mielőtt vásárolnának egy terméket vagy igénybe vennék egy szolgáltatást. Ezért valószínű, hogy sok szolgáltató figyelembe veszi az online értékeléseket és ezek alapján javítja a szolgáltatását.

Kíváncsi lettem, hogy mik a leggyakoribb kulcsszavak a fodrász szolgáltatás online értékelése során, a kevés, amit találtam ehhez, azaz általánosságban elmondható, hogy az értékelésekben gyakran szerepelnek olyan kulcsszavak, mint például a "szolgáltatás minősége", "személyzet hozzáállása", "környezet" és "ár-érték arány".

Szóval, kedves szolgáltatók! Minőségre föl! Mert aztán jönnek az értékelések, és a híres brit tudósok megmondták posztok!