Fodrászat és szakértelem – mikor járnak kéz a kézben?

 

Ha érdekel a fodrászat és az ahhoz szükséges szakértelem, akkor ez a cikk neked szól!

Hogyan szerezheted meg a fodrász szakképesítést, hogyan fejlődhetsz egy már gyakorló szakértővé, mit kell tudnod és miből derül ki a szakértelem? Megismerheted a különböző módszereket, amiket egy szakértő ismer, használ és jól alkalmaz nőknél és férfiaknál egyaránt.

Első lépés: Hogyan leszel fodrász? A fodrászat elsajátításához nem elég csak tehetség vagy gyakorlat. Szükséges egy hivatalos képzésen való részvétel is. Magyarországon a fodrász szakképesítést az OKJ keretében lehet megszerezni. A képzés időtartama több év, sok óra elméleti oktatás, és reeengeteg gyakorlati képzés. A képzés során többek között megismerheted a haj szerkezetét és tulajdonságait, az alapvető hajvágási technikákat és eszközöket, a hajfestési eljárásokat és anyagokat, valamint az ügyfélkiszolgálást.

A képzés befejeztével persze egy komplex vizsgát kell tenni, amelynek részei (csak a szokásos macera), írásbeli, gyakorlati feladat, projekt bemutató, szóbeli vizsga. A vizsga során bizonyítani kell tudást mind férfi mind női hajvágásban.

Hogyan lehet tovább fejlődni? Aki már rendelkezik fodrász bizonyítvánnyal, az sem állhat meg a tanulással. A fodrász munka ugyanis egy folyamatosan változó és fejlődő terület, ahol új trendek, technikák és anyagok jelennek meg rendszeresen. Ha lépést akarsz tartani ezekkel, akkor bizony, folyamatosan képezned kell magad! Ehhez több lehetőség is van, részt vehetsz különböző tanfolyamokon, workshopokon vagy konferenciákon, ahol megtanulhatod az újdonságokat és tapasztalatot cserélhetsz másokkal.

Követheted az online forrásokat, pl. blogokat, videókat vagy webináriumokat, ahol hasznos tippeket kaphatsz. Régebben voltak azok a fura papírra nyomtatott dolgok, mi is volt a nevük... magazinok?  Aztán csatlakozhatsz szakmai szervezetekhez vagy közösségekhez, ahol megismerkedhetsz más fodrászokkal, és részt vehetsz közös programokon vagy versenyeken. Ellátogathatsz más szalonokba, vagy külföldi fodrászokhoz, ahol betekinthetsz a munkájukba és inspirációt meríthetsz tőlük. Mindezek mellett fontos, hogy folyamatosan gyakorolj és kísérletezz új dolgokkal. Ne félj a kreativitásodat kifejezni és a saját stílusodat kialakítani!

No de mitől leszel szakértő? A fodrászat nem csak egy művészet, hanem egy tudomány is. Egy szakértő fodrásznak nem elég csak jól vágni vagy festeni a hajat, hanem meg kell értenie a haj biológiáját, kémiaját és fizikáját is. Egy szakértő fodrásznak tudnia kell hogyan befolyásolja a haj szerkezetét és tulajdonságait az életkor, az egészségi állapot, a táplálkozás vagy az éghajlat. Hogyan hatnak a különböző anyagok és eljárások a hajra, pl. festék, színező, dauer, vasalás vagy hajsütővas.

Hogyan válassza ki az ügyfélnek legmegfelelőbb hajformát és színt az arcformája, a bőrszíne és a stílusa alapján. Hogyan alkalmazza a legújabb trendeket és technikákat az ügyfél igényeihez és elvárásaihoz igazítva. Ezen kívül egy szakértő fodrásznak rendelkeznie kell kreativitással, precizitással és gyorsasággal a munkavégzés során, ügyfélközpontúsággal és kommunikációs készséggel a kapcsolattartás során, kreativitással és rugalmassággal az új ötletek megvalósítása során.

És milyen módszereket használ egy vérpofi? Rengeteg dolog létezik, amelyeket egy szakértőnek mind ismernie kell. Az ollós klasszikus vágás: Egy olyan vágási technika, amelyben csak ollót használnak a haj formázása érdekében. Ezzel a módszerrel természetes hatást lehet elérni. Jó esetben a fülből nem kerül levágásra, ebből például azonnal látható, hogy szakértővel van dolgunk. Razorfade: Egy olyan vágási technika, amelyben borotvát használnak a tarkó és a fül körüli területen. Ezzel a módszerrel nagyon precíz átmeneteket lehet létrehozni. Van, ahol csak ezzel a módszerrel dolgoznak, észak afrikai srácokat láttam Franciaországban egy szál nyírógéppel ezred milliméteres patent hajakat alkotni. Hajfestés: Egy olyan eljárás, amelyben különböző anyagokat használnak a haj színének megváltoztatása érdekében. A hajfestésnek több típusa van, pl. melírozás, balayage, ombré vagy babylights. A hajfestést mindig az ügyfél bőrszínéhez és stílusához kell igazítani.

Aki ennél még jobban beleássa magát, még ezer módszert találhat, aki innen inspirálódva még tovább kutat, az már valószínűleg tényleg üti a szakértő szintet, és a dícséretért cserébe megvendégelheti magát egy sörre hajformázásra!