Vendégkör: a fodrászat kulcsa, alfája, omegája. Hiszen ők fizetik a vajat a kifliden...

 

Te is fodrász vagy, vagy éppen az szeretnél lenni?

Akkor biztosan tudod, hogy mennyire fontos a vendégkör. Ha a tankönyvi szöveget vesszük: a vendégkör azoknak a hűséges és elégedett ügyfeleknek az összessége, akik rendszeresen visszatérnek hozzád és ajánlanak téged másoknak is. De hogyan alakíthatod ki és bővítheted ezt a kincset? Nézzük meg!

Mit gondolhat egy fodrász arról, hogy mi számára az optimális vendégkör?

Egy fodrásznak nem mindegy, hogy milyen vendégeket fogad el és milyen szolgáltatást nyújt nekik. Az optimális vendégkör olyan emberekből áll, akik:

  • Megbecsülik a munkádat és fizetnek érte;
  • Megbíznak benned és elfogadják a hozzáértő tanácsaidat;
  • Nem váltogatják gyakran a fodrászt;
  • Rendszeresen jönnek hozzád (legalább 4-6 hetente), nem késnek, de szólnak időben, ha változik a program;
  • Ajánlanak másoknak is téged;
  • Nyitottak az újdonságokra és kipróbálnak új frizurákat vagy festéseket.

Ezekkel a vendégekkel jó kapcsolatot tudsz kiépíteni és élvezetes lesz velük dolgozni. Emellett biztosítják neked a stabil bevételt és segítik a hírneved növelését.

Ugye így szeretnénk, ez az ideális eset, de nézzük meg, mi valójában a vendégkör, és főleg, hogyan áll össze?

A vendégkör nem jön létre magától. Ahhoz, hogy megszerezd és megtartsd ezeket az embereket, sokat kell tenned. A vendégkör összetevői:

  • A minőségi munka, ez az alapja mindennek. Ha jól vágod, fested vagy formázod a hajat, akkor elégedett leszel te is, és az ügyfeled is.
  • A jó kommunikáció: fontos, hogy kedvesen beszélj a vendégeiddel, figyelj rájuk és éreztesd velük, hogy fontosak neked! Kérdezd meg őket az igényeikről, és elvárásaikról, adj tanácsot nekik és dicsérd meg őket!
  • A marketing: ha szeretnéd bővíteni a vendégkörödet, akkor nem árt némi reklámot csinálnod magadnak. Használj ki minden lehetőséget, legyen saját weboldalad vagy közösségi média profilod, mutasd be ott a munkáidat, ossz meg hasznos tippeket vagy akciókat, kérj visszajelzést vagy véleményt, csinálj nyereményjátékot vagy ajándékutalványt, saját releváns tartalmakat gyárts, és ossz meg! Lépj kapcsolatba más szolgáltatókkal, pl. kozmetikusokkal – hozz létre keresztlinkeket!

A lojalitás fontos, ha már van egy stabil vendégköröd, akkor gondoskodnod kell róla, hogy ne veszítsd el őket. Tartsd velük a kapcsolatot (pl.: küldj emlékeztetőt vagy köszöntést); adj nekik valamilyen kedvezményt vagy bónuszt (pl.: hűségkártya vagy ajándék); figyelj rájuk és kérdezd meg őket az elégedettségükről; légy rugalmas és alkalmazkodó az időpontokkal és a kérésekkel kapcsolatban; légy hálás és köszönd meg nekik a bizalmat.

OK, de a vendégek számára mit jelent egy jó vendégkör?

Pletykálhatunk, ez a legfontosabb. Na jó, a vendégeidnek az is elég fontos, hogy jó fodrászhoz járjanak. Egy jó vendégkör számukra azt jelenti, hogy ismerősök is járnak ugyanoda, lehetőleg olyanok, akiket nem utálnak, csak mert éppen fiatalabbak, szebbek, sikeresebbek, vagy csak egyszerűen nagyobb az autójuk.

Igazából úgy kapják meg a legjobb szolgáltatást és eredményt, ha jól érzik magukat a fodrászatban, és ehhez hozzá tartozik igen sok minden, például hogy megbíznak a fodrászukban, meghallgatják őket és figyelembe veszik az igényeiket, kapnak valamilyen pluszt vagy extrát (pl.: kávét vagy pezsgőt; ingyenes tanácsot vagy termékmintát; meglepetést vagy ajándékot stb.), nem kell aggódniuk a hajuk miatt. ÉÉÉs jól érzik magukat a hasonszőrű, kedves oldalukat mutató vendéggel, ennek a hangulatnak a kialakítása viszont erőst a fodrászon múlik, ő a fő moderátor itt, nincsen mese!

Ezekkel a dolgokkal nem csak elégedetté teszed őket, hanem lojálissá is. Így nem fognak máshová menni, és még több új vendéget is hozhatnak neked.

Összefoglalva:

A vendégkör a fodrászat kulcsa. Ha szeretnél sikeres lenni ebben a szakmában, akkor nem elég jól vágni vagy festeni a hajat. Azt is tudnod kell, hogyan alakítsd ki és bővítsd a vendégkörödet. Ehhez minőségi munkát kell végezned; jó kommunikációt kell fenntartanod; jó, és rendszeres marketinget kell csinálnod; lojalitást kell kialakítanod. Ha ezeket betartod, akkor biztos lehetsz benne, hogy lesznek hűséges és elégedett ügyfeleid.

p.s.: A pezsgőtől nyilván el lehet tekinteni, hiszen többnyire autóval érkezik mindenki, de egy jó kávé, tea kínálása is csodákat tehet!